Menu Sluiten

Grensoverschrijdende samenwerking tussen Showband Sas en Showkorps Sint-Martinus Oordegem

Het is nu officieel , de 1ste grensoverschrijdende samenwerking  tussen   showkorps Sin-Martinus uit Oordegem (BE) en  showband Sas van Gent  uit Sas van Gent (NL) is een feit.

Dat het niet goed gaat  met showbands  in Nederland en België is geen nieuwtje. Ieder korps heeft moeite  om mensen te vinden die  muziek willen leren spelen en ook regelmatig willen optreden.

Showband Sas van Gent  probeert al meerdere  jaren  leden aan te trekken, doch als er nieuwe waren dan gingen er ook weer weg.  Met een korps van 20-25 mensen, krijg je  bijna geen contracten meer. De afgelopen 2 jr  zijn er gesprekken  geweest met  korpsen in de regio  om te kijken tot een samenwerking, doch dat is  jammer genoeg niet  gelukt.  Ons motto is samenwerking  met  behoud  van je eigen  identiteit en financiën.

In maart kwam Peter Moerman (instructeur) met de vraag of we het als bestuur zouden zien zitten om eventueel met een Belgisch korps samen te werken.  Hij gaf aan dat  het korps in Oordegem, waar hij ook instructeur is, dezelfde problemen  had. Tekort aan  muzikanten om een goed product neer te zetten en om contracten af te sluiten.

In april was een 1ste overleg met  beide besturen. Wat de betreft de invulling en organisatie van de samenwerking, zaten we op dezelfde lijn.  Het werd  voorgesteld  aan de leden. De meerderheid wilde het idee wel een kans geven.  In  mei  werden  2  gezamenlijke muziekrepetities ingelast en daarna werd door de leden definitief besloten om de samenwerking verder te zetten.

Door de besturen werd besloten om vanaf  september 2014  samen op te treden.  Dus er  is hard gewerkt door  leden en bestuur.   Er werd nieuwe muziek  geschreven en ingestudeerd door beide korpsen.  Sommige  leden  zijn ook een ander instrument  gaan spelen. Per maand   is er 1  gezamenlijke repetitie  in Sas van Gent en 1 in Oordegem.. De overige repetities oefenen  de korpsen  apart.  Dat gaat  ook goed, omdat  het dezelfde instructeur is. De sfeer  onderling  is  heel goed.  En ja er worden  regelmatig  Belgen  en Hollanders moppen  geplaatst

Wat het uniform betreft,  wij hebben  beiden een zwarte broek en schoenen. Dus dat is al een pluspunt.   Wat het jasje  betreft   is er afgesproken dat als Sas van Gent een optreden afsluit men in  het uniform van Sas van Gent zal optreden, samen met de guards en de majorettes van Proud2be. Met  Proud2be  werken  we al  ruim 1,5 jr samen.  Als Sint Martinus een  optreden  afsluit dan  wordt opgetreden in hun uniform en met hun guards en majorettes.

De groep  bestaat  op deze manier  uit een 30 /35 tal  muzikanten en daarnaast  10/20  guards  en majorettes.   Beide korpsen  hebben daarnaast  ook  nog leden  in opleiding,  de teller staat  ondertussen op 8. In augustus hebben we al een gezamenlijk  proef optreden gedaan in Zelzate (BE) , toen waren de uniformen nog niet allemaal klaar.

Het eerste officiële  gezamenlijke  optreden  is  zondag 14 sept  in Brussel.

Het bestuur en de leden van beide  korpsen  hebben  plezier  in hun hobby, en daar doen we het voor.  We hopen op een langdurige samenwerking.

Namens het bestuur  van Showkorps Sint-Martinus en Showband Sas van Gent